Dzis naszlo mnie na rybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.
Skladniki:
filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza
skladniki na paste:
1 lyzka oliwy
2 lyzki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
1 zabek czosnku
sok z cytryny
sol, pieprz do smaku
Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.
Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna.
Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.
Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.
Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.
Smacznego!
Skladniki:
filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorsza
skladniki na paste:
1 lyzka oliwy
2 lyzki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
1 zabek czosnku
sok z cytryny
sol, pieprz do smaku
Rybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.
Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna.
Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.
Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.
Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz