expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 20 czerwca 2008

Dorsz z imbirem



Szyba ryba z piekarnika to moja dzisiejsza propozycja.
Przyznam sie, ze jeszcze nigdy nie probowalam robic ryby z dodatkiem imbiru. Znajac jednak zalecenia stosowania tej przyprawy postanowilam poeksperymentowac co okazalo sie strzalem w dziesiatke, bo dzieki temu ryba nie byla nudna w smaku. Bardzo fajna kompozcja laczaca w sobie odrobine slodyczy i ostrosci zarazem.



skladniki:
2 mlode cebule
2 filety z dorsza
2 lyzeczki natki pietruszki
pol lyzki cukru trzcinowego
okolo 10 g masla
kawalek swiezego imbiru (okolo 2 cm)
sol i pieprz

wykonanie:
Osuszone filety dorsza ukladamy na kawalku foli aluminiowej. Kazdy filet osobno. Doprawiamy sola i pieprzem.

W malej misce robimy mieszanke z pokrojonego lub tartego imbiru, pocietej w krazki cebulki, cukru, natki pietruszki i 1 lyzki wody. Gotowa mieszanka polewamy kazdy filet. Na koncu dodajemy pociete w male kawalki maslo. Zawijamy aluminium pozostawiajac maly otwor i wkladamy rybe do piekarnika na okolo 15 minut.
Piekarnik nagrzac do 200°C

Rybe mozna podawac z warzywami.
Smacznego!

2 komentarze:

Asiaasia pisze...

Faktycznie szybko i pysznie :) Polecam!!

karolka pisze...

Ciesze sie, ze smakowalo.
Sama dawno rybki w ten sposob nie robilam i chyba czas znow odswiezyc przepis.