expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 sierpnia 2008

Kurczak duszony w sosie pomidorowym na winie

Po powrocie z wakacji jakos ciezko zabrac mi sie za gotowanie. Spogladam w kalendarz i widze, ze juz polowa Pomidorowego tygodnia, a ja jeszcze nic nie zrobilam w tym temacie. Wlasnie dlatego dzis bylo pomidorowo. Glowna role odegraly pomidory z puszki ;)
Wlasciwie pomidory w tej postaci kupuje przewaznie zima, gdy w sklepach brakuje "prawdziwych" pomidorow, pachnacych pomidorami, a nie sztucznoscia. W pelni sezonu czyli teraz w moim domu goszcza soczyste, piekne pomidory. Jak widac dzis zrobilam wyjatek...



Dzisiejsze danie raczej malo skomplikowane, wystarczy powrzucac skladniki do garnka i wlasciwie samo sie robi. Smakuje za to bardzo, oj bardzo, a wszystko za sprawa wina. Jesli ktos lubi miesko duszone w winie to danie w sam raz dla niego. Mozna tez dodac odrobine kaparow, ale ja za kaparami nie przepadam.
Duza role odgrywaja tez przyprawy. Swiezy tymianek i rozmaryn podkreslaja smak kurczaka, dzieki temu miesko jest pelne aromatow.



skladniki dla 4 osob:

  • 4 udka kurczaka obrane ze skory
  • 3 lyzeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 zabek czosnku
  • peczek tymianku
  • peczek rozmarynu
  • 150 ml bialego wina wytrawnego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400g pomidorow z puszki
  • 40g oliwek
  • sol i pieprz

wykonanie:

Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach oliwy podsmazamy je na zloty kolor okolo 3 minuty z kazdej strony. Zdejmujemy z patelni na bok.

Na patelnie wlewamy reszte oliwy i podsmazamy na niej pocieta w piorka cebule. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy. Wkladamy kurczaka ponownie na patelnie. Dokladamy bukieciki ziol i wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu.

Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem.

Danie podajemy z makaronem lub ryzem.
Smacznego!

2 komentarze:

Olga Smile pisze...

Witaj Karolka po wakacjach :)
Pięknie wyszły udka. Czy próbowałaś zastąpić kiedyś wino kapka octu lub jakiegoś soku? Jeszcze nie oswoiłam się ze smakiem wina i jego aromatem w daniach i troszkę unikam takich kompozycji. Ale udka z pomidorami, rozmarynem, tymiankiem i kaparami pobudziły moje kubki smakowe do działania na cito hihihihi I rozumiem, że wino zakwasza troszkę smak, to może sok pomarańczowy w zamian? Bo zupa pomidorowa z sokiem pomarańczowym jest rewelacyjna więc i tu takie połączenie mogłoby się sprawdzić.
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile

karolka pisze...

Olga milo mi, ze ten przepis pobudza Twoja wyobraznie :) Gdy o wino chodzi to jeszcze nigdy nie probowalam zastapic go czyms innym, a to dlatego, ze my bardzo lubimy aromat wina w potrawach. W kuchni francuskiej wino jest nieodzownym skladnikiem wielu potraw, a dania ktore przedstawiam tu z uzyciem wina czy innego alkoholu pochodza wlasnie z tej kuchni.
Zachecam jednak do eksperymentow z sokami. Czekam na Twoje wrazenia.
pozdrawiam Karolka