Wiele razy jadlam pomidory w tej wlasnie postaci, ale chyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki z pieczakami, szalotka i ser zas dopelniaja calosc. Ziola tylko podkreslaja delikany smak potrawy. Mysle jednak, ze caly sekret tego dania polega na zapieczeniu pomidora wraz z farszem.
Kilka razy jadlam faszerowane pomidory bez zapiekania i powiem szczerze, ze nie jestm ich fanka.
przed zapiekaniem
skladniki
4 duze, dojrzale pomidory
1 papryka
20 dkg pieczarek
pol woreczka ryzu
bulion warzywny
pol wedzonej mocarelli
oregano, bazylia
sol, pieprz
2 szalotki
wykonanie
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, a nastepnie wydrazamy srodki.
W malym garnku gotujemy pol woreczka ryzu. Najlepiej ugotowac go w bulionie warzywnym by nabral lagodnego smaku warzyw.
Na rozgrzanym oleju podsmazamy poszatkowana szalotke, papryke pokrojona w drobna kosteczke i posiekane drobno pieczarki. Nastepnie dorzucamy do tego ugotowany i odcedzony ryz oraz pokrojone, miaszyste srodki pomidorow. Doprawiamy sola, pieprzem i ziolami.
Na koniec dodajemy starty ser lub pokrojony w kostke. Ja uzylam miekkiej, wedzonej mocarelli, ale moze tez byc inny ser, ktory dobrze sie topi. Wszystko dokladnie mieszamy.
Pomidory napelniamy farszem, przykrywamy kapeluszami i przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa.
Zapiekamy przez okolo 20-25 minut w temperaturze 180°C
Smacznego!
8 komentarzy:
Przepyszny jest ten przepis pozdrawiam :)
Dziekuje :)
Zaraz biorę się do robienia tych pomidorków. Wcześniej też już wypróbowywałam ten przepis. Pyszne i oryginalne. :)
Anonimowy Gosciu ciesze sie zawsze z tego, ze ktos roz wyprobowal przepis i potem do niego wraca. Oznacza to, ze danie jest smaczne.
Pozdrawiam
SYLA_super sprobowalam i przepis dalam dalej-palce lizac-dziekuje!!
bardzo sie ciesze :-)
Przepis ten wykorzystuję od 3 lat co lato kiedy to pomidory są najlepsze. A farsz jest po prostu przepyszny :) Tylko ser czasami zastępuje innym gdy ciężko w sklepach znaleźć mozarelle.
To też jeden z moich ulubionych przepisów. Cieszę się, że komuś smakują te pomidory tak bardzo, że robi je już tyle czasu.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz