Moja dzisiejsza propozycja to kolejne danie pod znakiem Pomidorowego tygodnia. Poniewaz czasu mam ostatnio malo to i na kulinarne przyjemnosci jest go niewiele. Dlatego tez proponuje cos co robi sie rownie szybko jak zjada.
Pomidorowy sos do spagetti to banal i zeby nie bylo jak zwykle przy takich sosach bywa wprowadzilam pare zmian. Glownym skladnikiem sa wiec male pomidorki koktajlowe, ktore przewaznie zjadamy jako przekaske lub w salatkach. W miom sosie graja one glowna role, a wraz z nimi papryka chili. To ona wlasnie nadaje calosci ostrego, wyraznego smaku. Bazylia zas wspaniale komponuje sie z pomidorkami i dlatego nie moze jej tu zabraknac. Czosnek nadaje potrawie aromatu i sprawia, ze chce sie jesc.
Zapraszam wiec na moje spagetti :)
skladniki
spagetti
400g pomidorkow koktajlowych
peczek bazyli
maly przecier pomidorowy
kawalek selera
2 marchewki
1 cebula
2 zabki czosnku
250ml bulionu warzywnego
sol, pieprz
chili w proszku
wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Nastepnie dodajemy pokrojone w drobna kosteczke seler i marchew. Przyprawiamy sola i chwile smazymy.
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, chili oraz szklanke bulionu. Wszystko razem trzeba zagotowac, a nastepnie gotowac jeszcze okolo 5 minut, w tym czasie nadmiar wody powinien odparowac.
Na koncu dodajemy pomidorki koktajlowe przeciene na pol. Sos gotujemy jeszcze okolo 5 minut.
Doprawiamy go sola i pieprzem. Dodajemy tez posiekana bazylie.
Sos podajemy z ugotowanym al dente spagetti. Na talerzu mozna jeszcze posypac danie chili w proszku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz