To danie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem.
Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu.
Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina.
skladniki:
200 g camemberta
300 g twarozku smietankowego
1 szalotka
1 jajko
50 g maki ziemniaczanej
2 lyzki posiekanych ziol
sol, bialy pieprz
wykonanie:
Camembert obieramy ze skorki, kroimy na mala kosteczke, a potem rozgniatamy widelcem. Dodajemy twarozek i dokladnie mieszamy sery do uzyskania jednolitej masy.
Szalotke drobno siekamy i wraz z jajkiem, maka, ziolami, sola i przeprzem dodajemy do masy serowej. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut.
Po tym czasie z masy formujemy placuszki. Najlepiej zrobic to zwilzonymi dlonmi.
Smazymy z obu stron na zloto na orozgrzanym oleju. Podajemy gorace.
Smacznego!
2 komentarze:
alez mi smaka narobilas na takie placuszki....oj,musze zrobic :))
polecam, sa bardzo dobre
Prześlij komentarz