Korzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu.
W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie tylko do ciast i deserow, ale rowniez bardzo lubie ich smak w salatkach. Juz kiedys prezentowalam tu przepis na salatke z zielonym jabluszkiem. Tym razem proponuje polaczenie jablek winnych z kalarepka. Najlepsza jest mloda, swiezutka kalarepka, niestety u mnie niedostepna. Ta, ktorej uzylam do mojej salatki przyjechala az z Polski. Jej smak bardzo fajnie komponuje sie z jablkiem, a sama salatka jest bardzo chrupiaca i swieza.
skladniki:
2 jablka
2 kalarepy
4 lyzki soku z cytryny
4 lyzki soku jablkowego
1 lyzka gestej smietany
150g jogurtu naturalnego
50g orzechow wloskich
sol, cukier
pieprz
wykonanie:
Jablka i obrana kalarepe kroimy w cienkie paseczki.
2 lyzki soku z cytryny mieszamy z sokiem jablkowym, szypta cukru, sola i peprzem i mieszamy z kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie.
Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke.
Smacznego!
4 komentarze:
Dziekuje, ze zachcialas wziac udzial we wspolnym gotowaniu.
Salatka wyglada bardzo smakowicie -ten owocowy akcent dopelnia calosci. Wpisuje na liste, zwlaszcza, ze dorodnych kalarepek u mnie w ogrodku nie brakuje :D
Bardzo sie ciesze ze wspolnej zabawy i juz teraz polecam sie na przyszlosc.
Co do kalarepek to zazdroszcze szczerze. We Francji to bialy kruk. Za kazdym razem gdy wchodze w ich posiadanie zastanawiam sie kilka razy jak je wykorzystac. Tym razem padlo na salatke.
Takie crumble jak twoje pojawiło sie na moim blogu także;)
A sałatka.. mmm napewno pyszna;)
Pozdrawiam i zapraszam także do mnie-www.waniliowachmurka.blox.pl
Dziekuje za zaproszenie :) na pewno odwiedze Twoj blog.
Co do crumble to spodziewam sie, ze zagosci jeszcze na wielu blogach ;)
pozdrawiam
Prześlij komentarz