expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 3 września 2008

Sznycelki ryzowe



Te sznycelki to polaczenie ryzu z warzywami oraz dopelniajacymi smaku przyprawami. Osobiscie lubie ryz z lagodnym curry. Potrawa jest tym lepsza, ze smak marchwi i cukini nie zginal i mimo sporej ilosci ryzu jest nadal wyczuwalny.

Sznycelki najlepiej podac z bukietem salatek i slodko-kwasnym sosem curry.



skladniki:
1 cukinia
2 marchewki
250g ryzu basmati
kilka listkow swiezej bazyli
curry
sol, pieprz
2 jajka
6 lyzek maki

wykonanie:
Ryz podgotowujemy chwile w osolonej wodzie tak by byl jedrny. Odcedzamy i przekladamy do miski.

Cukinie myjemy, scieramy na tarce z duzymi oczkami i odciskamy z niej sok.
Marchewke obieramy i scieramy na tarce tak samo jak cukinie. Warzywa dokladamy do ryzu.
Dodajemy tez jajka, make i przyprawy. Dokladnie mieszamy i formujemy kotleciki.

Smazymy na rozgrzanym oleju z kazdej strony po okolo 5 minut.

Smacznego!

4 komentarze:

Adrijah pisze...

Od jakiegoś czasu się na nie czaję i czuję, że muszę spróbować

karolka pisze...

Adrijah sprobuj koniecznie. Sznycelki sa bardzo smaczne, moje dziecko bylo nimi zachwycone.

Anonimowy pisze...

zrobiłam je na obiad: pychota! :)

karolka pisze...

Bardzo sie ciesze, ze smakowaly :-)