expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 15 października 2008

Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce



Takiego kurczaka serwowalam juz kilka razy i zawsze tak samo dobrze smakowal. W koncu udalo mi sie zrobic zdjecie zanim zniknal z talerza i dlatego tez moge podzielic sie przepisem :)
Dobrze znanego wszystkim kurczaka tym razem proponuje podac z dodatkiem cytryny i orzechow. Te dwa skladniki bardzo wzbogacaja smak miesa. Cytryna dodaje mu swiezosci, jest dosc mocno wyczuwalna. Jednak jej smak rownowaza orzechy, ktore tu czuc bardzo delikatnie i ostry parmezan, ktory nadaje potrawie charakteru. Zdecydowanie nie jest to nudne danie.
Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniakow i salaty.




skladniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sol i czarny pieprz
  • proporcje podaje tak na oko
  • okolo 50g startego parmezanu
  • okolo 70g zmielonych orzechow laskowych
  • sok z cytryny
  • 50g stopionego masla
  • otarta skorka z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Piersi kurczaka umyc, oczyscic i osuszyc. Doprawic sola i pieprzem.

W miseczce wymieszac parmezan, zmielone orzechy, skorke z cytryny i maslo z pietruszka.
Nastepnie nalozyc na kazdy filet rowna warstwe mieszanki. Przycisnac ja widelcem do miesa by sie dobrze trzymala i pokryla caly filet.

Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C.

Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso.

Smacznego!

4 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

hmmm orzechy...ubóstwiam

karolka pisze...

jestem pewna, ze orzechy w tej postaci tez beda Tobie smakowac

Anonimowy pisze...

Wczoraj robiła i smakowało całej mojej rodzinie! Pyszota!
kapi

karolka pisze...

bardzo sie ciesze :-)