Wczoraj z okazji trwajacego Ziemniaczanego tygodnia postanowilam zrobic gesta i bardzo kremowa zupe z ziemniakow. By nie byla to taka zwykla, zmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem.
skladniki:
400g ziemniakow
200g marchewki
100g pora
1 cebula
1 lyzeczka curry
800ml bulionu
spl, pieprz
maslo i oliwa do smazenia
pszenne piecztywo na grzanki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.
W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.
Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo. Przez chwile smazyny z obu stron na zloty kolor. Tak przygotowane grzanki sa wspanialym dodatekiem do zupy.
porcja na 4 osoby
Smacznego!
4 komentarze:
Przesliczna Ci wyszla ta zupa Karolko! Juz sobie drukuje :)
Pozdrawiam serdecznie!
Dzieki za uznanie.
A zupka smakowala nie tylko nam wiec tym bardziej polecam.
robię !
:D
może ogrzeję to swoje ognisko domowe przy Twojej pomocy ;))
trzymam kciuki za Twoje ognisko domowe ;) i zycze smacznego
Prześlij komentarz