Dzis na blogach zaczyna sie Korzenny weekend, a zaraz za nim piernikowe szalenstwo. To oznacza tylko jedno, nadchodza Swiata! Co prawda jeszcze troche czasu do nich zostalo, ale to oczekiwanie beda mi umilac wspaniale zapachy dobiegajace z kuchni. Te korzenne aromaty, ktore teraz beda wypelniac moj dom, sprawiaja ze szaruga za oknem nie jest juz tak przygnebiajaca i robi sie jakos cieplej na duszy. Wtedy zamiast wychodzic na dwor lubie zasiasc na kanapie z filizanka cieplej herbaty w rece i delektowac sie ta cudowna wonia. A gdy do tego moge uraczyc sie cieplutka muffinka cynamonowa to juz nic wecej do szczescia mi nie potrzeba.
Zapraszam wiec dzis na moje cudowne, bardzo aromatyzne muffinki z jablkiem i cynamonem.
skladniki suche:
1 szklanka maki + 2 lyzki
0,5 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
skladniki mokre:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
5 lyzek stopionego masla
1 duze jablko
wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do
W jednej miscie mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke.
Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki.
Pieczemy przez okolo 30 minut.
Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem.
7 komentarzy:
Karolko, piękne zdjęcia! :) Muffiny musiały być pyszne:) Cynamon i jabłko to moje ulubione połączenie :)
Pozdrówka.
Jakie śliczne Ci wyszły!
Dzieki za mile slowa.
Majana z tych zdjec tez jestem zadowolona :)
A muffiny byly pyszne, goraco je polecam. Pewnie niedlugo znow zrobie.
Cudny smak i chrupiąca skórka. Jednym słowem - przepyszne!
to jedne z moich ulubionych :-)
Upiekłam i jestem nimi zachwycona. Coś mi się wydaje, że będę je częściej robić ;)
gdyby te slodycze tak w bioderka nie wchodzily to tez bym czesto je robila, uwielbiam je
Prześlij komentarz