expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 12 listopada 2008

Tagliatelle z orzechami i szynka parmenska


Pozostajac w temacie "Orzechowego tygodnia" postanowilam dzis uraczyc swoja rodzine makaronem z orzechami. Przyznam, ze to byla prawdziwa improwizajca, chociaz sam pomysl sosu wypatrzylam w ksiazce "Kuchnia wloska". Jednak ten sos wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy, slonawy od szynki i lekko orzechowy. Pyszotka!





skladniki:
garsc orzechow wloskich
2 zabki czosnku
80g szynki parmenskiej
150-200 ml smietanki
oliwa do smazenia
parmezan
tagliatelle

wykonanie:
Na rozgrzanym oleju smazymy posiekany czosnek i orzechy, tez posiekane. Dodajemy pokrojona w kawaleczki szynke i smazymy razem okolo 1 minute.
Dolewamy smietanke, dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem.
Sos dodajemy do ugotowanego makaronu tagliatelle. Na talerzu posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

robiłam podobny sos i czegoś mi w nim brakowało...ta szynka to swietny pomysł

karolka pisze...

Aga-aa szynka w tym sosie jest naprawde super. Robiac ten sos troszke wzorowalam sie na tym co podawalam do tagliatelle z dynia.

Majana pisze...

Swietne danie, pyszniutkie i piękne! :)