expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 listopada 2008

Tarta cebulowa


"Potrzeba matka wynalazkow" - to powiedzenie juz nie raz sprawdzilo sie w mojej kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula.

skladniki:
ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm
cebula
sol, pieprz
oregano
ser gouda

wykonanie:
Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie od ilisci osob. Dodajemy sol, pieprz i oregano, mieszamy.
Ciasto francuskie ukladamy na bache do pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut.

Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret.
Smacznego!


5 komentarzy:

Majana pisze...

Smakowitości! :))

andzia-35 pisze...

Bardzo apetyczne!

karolka pisze...

dziekuje :)

Gosia pisze...

ooooooooo,ta zdecydowanie bardziej mi przypada do gustu niz ta slodka :)) (bez urazy-slodka wyglada rewelacyjnie i moge ja dla gosci zaserwowac:))
Pozdrawiam :)

karolka pisze...

Ciesze sie, ze ta tarta Gosiu przypadla Ci do gustu :)