expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 9 grudnia 2008

Ciasto bananowe



Ostatnio moje wpisy na blogu sa bardzo slodkie. Tak tez bedzie i tym razem, a wszystko za sprawa "Bananowego tygodnia".
Przepisu na ta okazje szukalam w sieci, bo przyznam szczerze do tej pory banany albo jadalo sie u nas w naturalnej postaci albo byl to ewentualnie jakis koktajl mleczny z bananami. Tak wiec przeszukujac internet natknelam sie na taki oto przepis.
Poniewaz wygladal na dosc interesujacy postanowilam ten cudny chlebek zrobic samodzielnie. Chlebek okazal sie pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak.
Z czystym sumieniem moge ten wypiek polecic do popoludniowej kawki lub herbatki.



skladniki:
  • 1/2 kg bananow
  • 125 ml miodu
  • 100g rodzynek
  • 2 jajka
  • 250g maki
  • 125g cukru
  • 125g masla
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Obrane banany zmiksowac wraz z miodem i jajkami na jednolita mase.
W osobnej misce utrzec do bialosci miekkie maslo z cukrem.
Wymieszac make, cynamon i proszek do pieczenia. Rodzynki wraz z maka dodawac na przemian z masa bananowa po 1 lyzce do utartego masla. Mieszac az sie wszystkie skladniki polacza.
Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy. Ja uzylam keksowki.
Pieczemy okolo 60 minut w temperaturze 180°C. Skorka powinna byc rumiana i chrupiaca.
Smacznego!

6 komentarzy:

andzia-35 pisze...

Z pewnością pyszny:))
Dzisiaj miałam troszkę więcej czasu i przejrzałam sobie wszystkie Twoje przepisy. Muszę Ci powiedzieć,że masz mnóstwo fajnych przepisów szczególnie na dania z kurczakiem pozdrawiam serdecznie i zapraszam
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

majana pisze...

Fajne to ciasto! :)

karolka pisze...

Ciasto jest bardzo dobre, wiec jesli macie ochote na takie to goraco polecam :)

Andzia bardzo sie ciesze, ze podobaja Ci sie moje przepisy. Gdy o kurczaka chodzi to z mies najczesciej u nas gosci. Inne jakos srodnio do mnie przemawiaja, moze to blad...
Zapraszam oczywiscie czesciej do siebie.

Pozdrawam :)

Marcin pisze...

Ja trochę z innej beczki:

Piszę z informacją, że Twój smakowity blog został dodany do listy serwisów przeszukiwanych przez Foodle.pl - największą wyszukiwarkę przepisów w Polsce.

Dowiedz się, gdzie jest haczyk, co Foodle może zrobić dla Ciebie i jak co Ty możesz zrobić dla Foodle. Jeśli masz jakiekolwiek uwagi czy pytania, pisz na info-małpiszon-foodle.pl

Pozdrawiam serdecznie

Anonimowy pisze...

Przepis bardzo dobry, grtuluje. Ja go troche zmienilam, dodalam tylko miod bez cukru, nie dodalam tez rodzynek a zamiast nich powedrowaly orzechy i czekolada mleczka podrobniona:) dzieki za przepis

karolka pisze...

Marcin dziekuje :)

Anonimowy Gosciu ciesze sie z udanego wypieku. Przepis faktycznie jest fajny i jak widac mozna z nim ekperymentowac.

Pozdrawiam :)