expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 17 grudnia 2008

Przedswiateczna rybka...


Jak pomysle o Swietach to zaraz nabieram ochoty na rybe. Oczyma wyobrazni juz widze te wszystkie pysznie przyrzadzone dania z ryb. W myslach wyczuwam nawet ich smak. Niesamowite jak bardzo zachcialo mi sie ryby.
Musialam z tym cos zrobic, bo do Wigilii to bym chyba krecka dostala. Tak na szybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat Ksiazki. W ten oto sposob zrobilam przed chwila bardzo pokazna ilosc krokietow z dorsza. Mysle sobie nawet, ze dobrze by takie krokiety wygladaly na Wigilijnym stole.



Krokiety z dorsza


skladniki:
400g dorsza
400g ziemniakow
40g orzechow piniowych
3 zabki czosnku
sol, pieprz
papryka w proszku
3 jajka
bulka tarta
natka pietruszki
olej do smazenia

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske.

Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke.

Czosnek i natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju.

Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac tez czosnek, pietruszke i orzechy pini. Doprawic sola, pieprzem i odbrobina papryki w proszku. Dokladnie wymieszac i odstawic na 15 minut.

Po tym czasie formowac rekoma krokieciki. Obtoczyc je najpierw w bulce tartej, nastepnie w jajku i ponownie w bulce tartej.
Smazyc na rozgrzanym oleju.
Smacznego!


2 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

muszę wypróbować, brzmią i wyglądają bardzo apetycznie

karolka pisze...

polecam goraco!