expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 18 grudnia 2008

Tort makowy



Zanim rusze w droge to jeszcze jeden przepis w ramach "Kuchni swiatecznej i noworocznej". Tym razem bedzie na slodko.
Przepis na ten przepyszny makowiec dostalam od Siostry i gdy zrobilam go pierwszy raz to moj osobisty Malzonek niemal nosil mnie na rekach :)
Faktycznie ciasto jest wspaniale, mocno makowe, przepelnione slodycza i bakaliami. Jest idealne dla wszystkich milosnikow maku, tym bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko mak i mak i mak...

Niestety nie dysponuje ladniejsza fotka. Postaram sie to nadrobic w Swieta :)




Tort makowy

skladniki:
  • duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male
  • 0,5 kostki masla
  • 0,75 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • zapach migdalowy lub pomaranczowy

polewa czekoladowa:
  • 0,5 kostki masla
  • 4 lyzki kakao
  • 4 lyzki mleka
  • 4 lyzki cukru

wykonanie:
Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne, mak z puszki. Dokladnie ucieramy. Na koncu dajemy bialka ubite na sztywna piane i olejek.
Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy.
Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy.

Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy: