expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 30 marca 2009

W poszukiwaniu babki




Dzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden.
Pomyslalam sobie, ze skoro mam sie ograniczyc tylko do jednej babki to dobrze by bylo przetestowac znalezione receptury. Ostatecznie jesli zadna z babek nie przypadnie nam do gustu to moge upiec moja ulubiona babke majonezowa, ktora polecalam na blogu rok temu.
Ale poki co na pierwszy ogien poszla babka z nutella. Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie.

Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo niesmialo wygladalo zza chmur.





Babka z nutella

skladniki:
  • 3 szklanki maki
  • 25 dkg masla
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki smietany 18%
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200g nutelli
  • 3 lyzki rumu lub araku
  • maslo do wysmarowania fremki
  • bulka tarta

wykonanie:

Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci.
Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum.
Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie z nutella. Za pomoca widelca, spiralnymi ruchami przemieszamy oba ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez okolo 50-60 minut.
Przestudzona babke posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi: Ja uzylam dwoch malych foremek i pieklam moje babki ponad 60 minut. Moze to kwestia piekarnika.
Babka jest raczej malo slodka.

zrodlo


16 komentarzy:

Casia pisze...

Przepiękna, taka prawdziwie polska, baba :)

Majana pisze...

Nie jadłam jeszcze takiej babki, jest śliczna!:) Prawdziwie świąteczna:)
Majonezową robiłam, pyszna jest :)
Jak u Ciebie wiosennie i swiatecznie, slicznie:)

Barwy kuchni pisze...

Piekne wypieki i zdjęcia równie piękne :)

karolka pisze...

Dziekuje za mile komentarze.

Majana ja tez pierwszy raz jadlam taka babke. W tej ciemnej czesci bylo czuc nutelle, to mi sie podoabalo. W jasnej pozostal aromat rumu, ale byl bardzo, ale to bardzo delikatny.

pozdrawiam

Konsti pisze...

Nie przepadam za nutella, ale moze powinnam sie przekonac do uzycia jako dodatek do ciasta? Wyglada na to, ze warto by bylo. Piekne babki! Pozdrawiam.

Tilianara pisze...

Skoro ta babka przywołała słoneczko, to i ja ją muszę upiec :) hihihi na samą tą myśl słoneczko wyszło zza chmur :)

olalala pisze...

Cudna :). Tak ją smakowicie opisałaś, że mam na nią wieeelką ochotę :).

nina007 pisze...

Cudne zdjęcia a i babeczka niczego sobie !

asieja pisze...

jaka piękna!
te warstwy jasno ciemne tak ładnie w przekroju wyglądają

Kachna.pl pisze...

Piękna ta babka... z nutellą powiadasz ... już dawno nutelli nie kupowałam bo córka z nią spasowała ..ostatni wykorzystałam jakieś resztki do drożdżówek. No ale propozycja superowa... odmiana marmurkowej.
Pozdrawiam:)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo lubię ten specyficzny/oryginalny smak nutelli, wiec babka na pewno była bardzo smaczna, już wyobrażam sobie jej smak

Aga z Zapiecka pisze...

Wygląda przepięknie! A do tego nutella mhmmm :)
Pozdrawiam

Olga Smile pisze...

Wygląda bardzo ciekawie i smacznie!
Karolka polecasz bardziej tą babkę czy majonezową?
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile

karolka pisze...

Olga ta babka z nutella bardzo nam smakowala, ale gdybym miala wybierac miedzy nia a ta majonezowa to powiem szczerze, ze wybralam bym majonez :)

Konsti ja wlasnie wole zuzyc nutelle do wypiekow niz jesc ja np na kanapkach jak niektozy.

Tili fajna recepta na slonko, prawda?

Ciesze sie, ze babka tak Wam sie podoba. Moze znajdzie sie na Waszych swiatecznych stolach, kto wie?

pozdrawiam

Anonimowy pisze...

pytanie techniczne: śmietana ma być słodka?

karolka pisze...

Tak, smietana ma byc slodka.

Pozdrawiam