expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 27 marca 2009

Wytrawna galaretka



Pozostajac w klimacie zimnego bufetu oraz "Kuchni Wielkanocnej", ale nie tylko, dzis przepis na wytrawna, bardzo kolorowa galaretke.
Galaretka doskonale nadaje sie na swiateczny stol, szczegolnie wielkanocny. W moim rodzinnym domu czesto robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.
Wspomnialam, ze takie danie nadaje sie na swieta, ale jest tez dobre na kazda inna okazje. Ja czesto robie cos takiego w ciagu roku bez specjalnych okazji.
Podoba mi sie tez to, ze w takim malym kawalku galaretki zawarte sa rozne kolory, ksztaly i smaki. Bo przeciez to co znajdzie sie w srodku zalezy tylko od nas i naszych mozliwosci. Mozemy zaszalec i zrobic kolorowa mozaike, ktora w dni takie jak ten, przywola wspomnienia kolorowego lata czy upragnionej, zielonej wiosny. Wszystko w naszych rekach.





skladniki na keksowke 24x10cm
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • kilka zielonych fasolek szparagowych
  • pieczarki marynowane
  • szynka w kawalku
  • zelatyna
  • sol, vegeta

wykonanie.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy.
Marchewke i fasolke gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. Wyciagamy warzywa, a wywar mozemy wykorzystac do przygotowania zelatyny. Ja dodatkowo doprawilam go vegeta.

Gdy zelatyna przestygnie wylewamy cienka warstwe do foremki keksowki i odstawiamy do lodowki. Gdy sie juz sciagnie przystepujemy do ukladama warzyw i jajek. Jajka kroimy na pol, szynke w wieksza kostke, marchewke mozna pokroic na wieksze kawalki. Wszystko ukladamy we foremce i zalewamy pozostala zelatyna. Odstawiamy do lodowki do zastygniecia.

Smacznego!


8 komentarzy:

Mafilka pisze...

Świetny pomysł :-) Bo to i smaczne, i efektowne, i mało pracochłonne :-)

asieja pisze...

piękna jest!

u mnie w domu nigdy nie dawało się
fasolki ani pieczarek
ale to świetny pomysł
aby wzbogacic nie tylko smak,
ale i wygląd

grumko pisze...

Kolejna apetyczna galaretka! Sprawiasz, że moja ochota na żelatynę z dodatkami skutecznie wzrasta;-)

kawusia35 pisze...

wspaniała ,ma taki wiosenny wygląd

Tilianara pisze...

Ale ciekawa galaretka :) Pozwolisz, że podkradnę Ci przepis :)

Majana pisze...

Jaka sliczna! Naprawdę, wygląda pięknie, wiosennie i świątecznie :)

Kachna.pl pisze...

No wygląda zabójczo... aż mi ślinka leci. Muszę o czymś takim pomyśleć.

karolka pisze...

Dziekuje wszystkim za mile komantarze.

Mafilka robiac ta galaretke mialam wlasnie taki zamysl zeby bylo kolorowo, lekko i apetycznie.

Asiejka u mnie w domu wlasciwie takich galaretek nie bylo, moj Ojciec zawsze robil takie z miesem. Ja zaczelam robic cos takiego juz dawno i za kazdym razem w galaretce znajduje sie cos innego. Ciagle eksperymentuje.

Grumko taka galaretka raz na jakis czas jest calkiem mile widziana ;)

Tili prosze bardzo :)

Majana, Kachna ciesze sie, ze wyglada tak swiatecznie.
Kachna zycze sukcesow z galaretka jesli juz sie na nia zdecydujesz.

pozdrawiam