expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 16 kwietnia 2009

Swiateczna babka poswiatecznie


Poniewaz to moj pierwszy wpis na blogu po Swietach pragne podziekowac wszystkim jeszcze raz za zyczenia. Mam nadzieje, ze rowniez dla Was ten czas byl pelen radosci i naprawde rodzinnej atmosfery.


Przyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)
Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.
To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.
Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.



Babka czekoladowo-migdalowa

skladniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 120g masla
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 70g mielonych migdalow
  • 60g maki
  • polewa czekoladowa
  • tluszcz i bulka tarta do foremki

wykonanie:
Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.
Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.

Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.
Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.
Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.
Smacznego!






Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

12 komentarzy:

Majana pisze...

Karolko, Twoja babka jest śliczna:) Musiała smakować pysznie:)
My podobnie jak Wy w te święta więcej byliśmy na świeżym powietrzu niż przy stole :))
Swięta były cudne!:)

Pozdrawiam ciepło.
Majana

olalala pisze...

Wygląda cudnie! Wspaniała baba, nie ma co :).

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Karolko, świetna baba! Mam straszną ochotę na czekoladowe ciasto... I kurcze, jestem baaaaaaaardzo głodna, zwłaszcza, gdy łypię na te fotki.

karolka pisze...

Wiecie, ta babka byla chyba jeszcze lepsza na drugi i trzeci dzien. Bardzo nam smakowala, szczegolnie podobal nam sie jej czekoladowy smak.

Aniu ciesze sie, ze moje fotki przypadly Ci do gustu.

pozdrawiam

Małgoś pisze...

Piękna! A na polewy to ja mogłabym zawsze patrzeć bez końca. ;-)

Waniliowa Chmurka pisze...

Ale ładna,lśniąca polewa!!!:)

karolka pisze...

Malgosiu, Olciaky widze, ze najbardziej uzekla Was ta polewa :)

pozdrawiam

grumko pisze...

Gratuluję zestawu garnków!;-)

Anonimowy pisze...

wygląda imponująco. gratulujemy wyróżnienia!

karolka pisze...

o matko, ale wspaniala niespodzianka :)

bardzo dziekuje ze wyroznienie i gratulacje

ps. ta nagroda to prezent na moje urodziny ;)

Anonimowy pisze...

Czy do tej babki nie dodaje się proszku do pieczenia , bo brak w składnikach ?

karolka pisze...

Ten przepis jest bez proszku. Pozdrawiam.