expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 7 lipca 2009

Uroki lata


Smaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do szczescia mi nie trzeba. Lubie rozkoszowac sie wszystkimi darami lata.

I choc przed chwila przez moje miasteczko przeszla potezna ulewa i zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie dlatego wykorzystuje kazda okazje by moc cieszyc sie tym co lato ma najlepszego.

Mimo upalu upieklam ciasto. Ciasto pelne owocow, delikatne, lekko slodkie. Nie lubie przeslodzoinych ciast. Jeszcze cieple spakowalam do koszyka.
Pojechalismy na piknik. Uwielbiam piknikowac!


Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy, stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie.
Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze.
Uwielbiam lato!



Ciasto z malinami i polewa mascarpone

skladniki
ciasto ucierane:
200g miekkiego masla
250g cukru (dalam mniej)
1 cukier waniliowy
4 jajka
250g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

masa serowa
100g serka mascarpone
100g gestej smietany
1 zoltko
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki cukru
125g zmielonych orzechow laskowych
okolo 800g malin (dalam mrozone)

wykonanie:
Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy.
Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.
Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.
Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut.
Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem.

zrodlo "Pieprz i sol" sierpien 2006



11 komentarzy:

asiejka pisze...

ja myślę,
że to ciasto
smakowało by pysznie nawet i bez pleneru :-)

grumko pisze...

Bardzo fajne ciasto, a i plenery niczego sobie;-) Pozdrawiam!

karolka pisze...

Asiejko w domu tez nam ciasto smakowalo hihiih Nie zjedlismy wszystkiego na pikniku bo to nierealne ;)

Grumka ciasto nas zachwycilo.
A plenerek, jak juz pisalam, to nasz ulubiony w okolicy :)

Milego dnia Wam zycze.

viridianka pisze...

ach chiałabym miec w okolicy taki wiatrak i kawalek tak pysznie wygladajacego ciacha:)

majana pisze...

Piękne ciacho a jaki plenerek cudny! Uwielbiam takie spacery :) Pozdrawiam Karolko :)

karolka pisze...

Viridianko przyznaje, ze ten wiatrak jest fantastyczny. Bardzo urokliwe miejsce.
A ciasto zawsze mozesz zrobic sama :)

Majanko to ciasto wygladaloby jeszcze ladniej gdyby maliny bylt swieze, a nie mrozone. Mrozonka niestety puscila sok i zabarwila ten krem mascarpone.

Pozdrawiam goraco i zycze milego wieczoru.

Ania pisze...

Swietny przepis, Karolko! Ja go sobie juz zapisałam i nie powiem, wielką chętkę nań mam :)

PS i ten wiatrak... i piknik... zazdrosć mnie bierze :)

Małgosia.dz pisze...

Aj, piknik pod wiatrakiem... :) Obawiam się, że gdybym tam się znalazła, to zamiast jeść to fajne ciasto, czy co tam jeszcze innego zostało do koszyka spakowane - pewnie bym cały czas jak szalona z aparatem biegała. :)

karolka pisze...

Aniu mam nadzieje, ze ciasto Cie nie rozczaruje.
A wiatraka i tego otoczenia to ja tez bym sobie zazdroscila ;)

Malgosia, ja nie jestem tak wspanialym ftografem jak Ty, ale uwierz mi, ja tez bieram tam caly czas z aparatem. Caly czas ciwcze i cwicze, i moze kiedys bede zadowolona ze swoich zdjec.
Na szczescie bywam tam dosc czesto wiec i chwila na piknik tez jest.

Milego dnia dziewczyny :)

Beti pisze...

pyszne ciasto! Ze względu na uczulenie orzechami laskowymi, zastąpiłam je płatkami migdałowymi. Rewelacja, już go prawie nie ma :)

karolka pisze...

Beti platki migdalowe to tez swietne rozwiazanie :)
pozdrawiam