expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 11 czerwca 2010

Kurczak w letnim wydaniu



Uf jak goraco! To stwierdzenie samo cisnie sie na usta. Ostatnie dni sa naprawde upalne, ale ja nie nazekam. Ciesze se z tego ciepla, bo pochmurne niebo i dosc niskie jak na ta pore roku temperatury naprawde mi obrzydly. Ciesze sie wiec z tego przyplywu goraca.
W ogrodzie wiele sie teraz dzieje. Maki juz prawie przekwitly.


Ale moje oczy ciesza inne ogrodowe okazy.




Te gorace dni sprawily, ze gotowac sie nie chce. Najlepsze teraz sa salatki, chlodniki i male przekaski. Ale ja dzis nie podam przepisu na zadne z nich. Dzis zapraszam Was na pieczonego kurczaka aromatyzowanego cytryna z szalotka i pomidorami.
Nie, nie! Nie myslcie, ze w chwili gdy zar leje sie z nieba ja wlaczam piekarnik. To danie przygotowalam zanim na dobre zroblo sie cieplo. W takie upalne dni zrobienie kurczaka w tym wydaniu to niemal szalenstwo. Jednak gdy na dworze zrobi sie chlodniej zachecam Was do zrobienia wlasnie takiego dania.



Kurczak pieczony z pomidorami i szalotka, aromatyzowany cytryna

skladniki:
4 udka kurczaka
300g szalotki
4 zabki czosnku
1 duza cytryna
2 lyzki oliwy z oliwek
200g pomidorow (moga byc koktajlowe)
sol, czarny pieprz swiezo zmielony
6 galazek rozmarynu

wykonanie:
Kurczaka myjemy i oczyszczamy.
Szalotke i czosnek obieramy.
Cytryne myjemy i kroimy na cwiartki, ktore kroimy na pol. Wyciskamy z nich sok i mieszamy z oliwa z oliwek. Cytryne zachowujemy.
Kurczaka ukladamy w naczyniu zaroodpornym wraz z szalotka. Polewamy go mieszanka oliwy i cytryny. Dokladamy czosnek i pokrojona cytryne. Calosc doprawiamy sola i pieprzem.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po uplywie 30 minut do naczynia dokladamy pokrojone na cwiartki pomidory i posypujemy calosc posiekanym rozmarynem. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Podajemy gorace np z bagietka.
Smacznego!

12 komentarzy:

lepszysmak pisze...

Witaj! U mnie też był kurczak, ale tylko udka. Uwielbiam dania, które "robią się same", a ich smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy:) Pzdr Aniado

majana pisze...

A ja piekę udka kurczaka nawet w takie gorące dni :))
Podoba mi się ten przepis, trzeba będzie skorzystać:)
Pozdrawiam Karolko!

Ps. Piękne kwiaty masz w ogrodzie:)

wiosenka27 pisze...

Pyszny kurczak:)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

podobają mi się składniki tego dania. A przepis do wypróbowania.

Małgosia.dz pisze...

O! Mnie też cieszy, że słońce w końcu mocniej zaświeciło. :D Gdybym miała do wyboru mróz zimy i żar lata - to bez zmrużenia oka wybieram to drugie. :) Chociaż trzeba przyznać, że gdy żar z nieba leje się wielki - to uciekam w chłodniejsze mury.
Karolko, takiego kurczaka aromatycznego, to ja nawet podczas gorąca mogę. :D Uwielbiam. :)

myniolinka pisze...

ja tam dzisiaj też piekłam kuraka mimo żaru z nieba:) zupełnie mi to nie przeszkadza bo wiem jaka uczta mnie czeka :)

karolka pisze...

Lepszysmak ja tez jestem zwolenniczka dam ktore robia sie sama. Czasem jestem bardzo wygodna ;)

Majanko ja staram sie nie piec nic gdy jest taki upal. Zawsze wydaje mi sie, ze w domu robi sie jeszcze bardziej goraco.
Dziekuje za pochwale ogrodu. To kwiatki mojej Mamy :)

Wiosenka dziekuje :)

Ewo mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)

Malgosiu ja w sumie lubie kazda pore roku, ale gdybym miala wybierac to tez bez watpienia wybralabym lato. Uwielbiam ta pore roku.
A co do kurczaka to widze, ze nikomu nie przeszkadza upal w przygotowaniu takiego dania tylko mi hihihihi.

Myniolinka widze, ze jestes kolejna milosniczka kurczaka w upalne dni ;)

Pozdrawiam Was goraco :)

lo pisze...

Uwielbiam takie pieczone kurczaki z warzywami. Już jest chłodniej, można piec.

aronia-wiemcojem pisze...

Gdy patrzę na zdjęcie czuję jak wspaniale pachnie. Następny kurczak u mnie będzie w takim właśnie wydaniu.

karolka pisze...

Lo ja lubie takie dania bo nie ma przy nich duzo pracy.

Aronia przyznam, ze aromat jest cudowny, czuc czosnek i cytryne. Mam nadzieje, ze kurczak bedzie Ci smakowac.

pozdrawiam

blogi pisze...

Witaj,

W związku z tym, iż nie mogę znaleźć na blogu bezpośredniego kontaktu do Ciebie pozwól, że tutaj, w paru zdaniach przekażę Ci moją wiadomość.

Chciałbym poinformować, iż do dnia 15 grudnia 2010 roku trwa konkurs kulinarny pod nazwą „Gęsina w blogosferze”. Udział w nim, to nie tylko niepowtarzalna szansa na wypromowanie własnego bloga, ale przede wszystkim okazja zdobycia wspaniałych nagród.

Zapraszam do zapoznania się z zasadami konkursu http://www.gesina.pl/konkurs-blogosfera i próby swoich sił w przyrządzaniu gęsiny.

Z pozdrowieniami,
blogi@gesina.pl

karolka pisze...

Bardzo dziekuje za to zaproszenie.
Gesina jest mi zupelnie obca, nigdy w zyciu nie jadlam i jak narazie pojecia nie mam jak tomieso pzygotowac.
Teraz jest okazja by to nadrobic, nie wiem tylko czy czas mi pozwoli. Musze najperw zdobyc odpowiednie miesko :)

Pozdrawiam :)