expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 13 czerwca 2010

Truskawki ach truskawi


Gdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego, ze nie potrafie przejsc obojetanie obok straganow z tym czerwonym przysmakiem.
Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym francuskojezycznym pismie "Maxi Cuisine" znalazlam przepis z cudownym zdjeciem, ktore kusi za kazdym razem gdy nie nie spojrze.
Niestety nasz głód truskawek okazal sie tak wielki, ze na tarte nie zostal ani jeden owoc. Przepis wiec poczeka na kolejna dostawe niezbednego skladnika.
Tymczasem udalo mi sie wczesniej przygotowac pyszne racuszki z truskawkowym sosem. O tych racuszkach pomyslalam kilka dni temu gdy bedac na blogu Poleczki czytalam o twarogowych knedlach. Podobne knadle prezentowalam u siebie juz rok temu i zawsze chetnie je przyrzadzam. Ale to co mnie najbardziej zaciekawilo we wpisie Polki to sos, ktory podala do knedli. Pomyslalam, ze taki sos fajnie by pasowal do moich twarogowych racuszkow. I tak oto powstalo cudowne danie, pelne smaku i aromatu.



Twarogowe racuchy z truskawkami

skladniki:
500g ziemniakow
250g twarogu
30g masla
100g cukru
2 jajka
pol lyzeczki soli
otarta skorka z polowy cytryny
50g maki
50g sultanek
60g margaryny lub oliwa
cukier puder do posypania

wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praske.
Z masla, cukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki.
Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor.
Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym.

Uwagi:
Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy.
Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki.

Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki



Sos truskawkowy

skladniki:
1,5 szklanki truskawek
1 lyzka brazowego cukru
0,5 lyzeczki cynamonu
okolo 2 lyzki jogurtu naturalnego
kilka truskawek do dekoracji
listki miety do dekoracji

wykonanie:
Truskawki miksujemy na jednolity sos. dodajemy do nich cukier i cynamon. Sos bedzie bardzo gesty wiec dodajemy do niego jogurt naturalny by go troche rozrzedzic.

Smacznego!

Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Truskawkowy sezon 2010" zorganizowanej przez Olge Smile

5 komentarzy:

macierzanka pisze...

Bardzo lubię takie placuszki i do tego truskawki ... poezja!

majana pisze...

Fajne te racuszki i sos truskawkowy, mniam:)Podkradam sobie troszkę:)

Ja też kupiłam dużo truskawek, musiałam jednak z nimi predko coś zrobić, bo zaczęły się psuć. Prócz ciast są więc i dżemy:)

Pozdrowienia:)

Paula pisze...

świetnie wyglądają! dziś chyba zrobię racuszki :)

asieja pisze...

pełne smaku.. najpyszniejsze!

karolka pisze...

Macierzanko ja to juz w ogole jestem milosniczka placuszkow :)

Lo takie uzaleznienia to sama przyjemnosc ;)

Majanko ja jakos do zrobienia dzemow nie moge sie zabrac. Niedlugo skonczy sie sezon i przyjdzie mi zima kupowac gotowce.

Paula i co, zrobilas?

Asiejko zgadza sie :)

Milego dnia Wam zycze