expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 17 sierpnia 2010

Cukiniowy urodzaj i wytrawne crumble



W ostatnim czasie w mojej kuchni goszcza cukinie. Pierwszy raz to warzywo tak bardzo zdominowalo moje gotowanie, ze juz zabraklo mi przeppisow do wyprobowania. Wszystko za sprawa urodzaju na dzialce moich Rodzicow.
Gdy na wiosne Mama posiala cukinie cieszylam sie jak dziecko. Myslalam, ze w koncu bede miala jej pod dostatkiem i to z wlasnego ogrodu. Nie sadzilam wtedy, ze ten dostatek bedzie tak doslowny.
Za kazdym razem gdy zjawiamy sie na dzialce i sprawdzamy cukiniowe plony trudno nam uwierzyc, ze tyle tego jest. One niemal rosna w oczach. Ostatni okaz byl tak wielki, ze nie miescil sie do dosc sporej torby. Zapewne przeoczylismy ja poprzednim razem i stad takie jej rozmiary. Ja osobiscie lubie gdy cukinia nie jest zbyt duza, ale w tej sytuacji czy duza czy mala i tak laduje w mojej kuchni. Nasze cukiniowe plony dobrze tez poznaly wszystkie kolezanki Mamy, bo i One sa hojnie obdarowywane po kazdej naszej wizycie na dzialce.
Z racji tego urodzaju dzis musial pojawic sie przepis cukiniowy. Wypatrzylam go w mojej ulubionej francuskiej gazecie Maxi cuisine, z ktorej juz nie raz prezentowalam tu przepisy. Mam wiec nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu moja propozycja.



Crumble z cukini

skladniki:
700g cukini
150g serka kremowego naturalnego
1 cebula
2 szczypty kuminu
2 galazki miety
1 lyzka tymianku
sol, pieprz
80g maki pszennej razowej
100g masla
40g zmielonych orzechow laskowych
oliwa z oliwek

wykonanie:
Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pokrojona w talarki cukinie oraz tymianek i kumin. Wszysko dusimy okolo 10 minut. Nastepnie dodajemy posiekana miete i serek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.
Wszystko przekladamy do naczynia do zapiekania.
Z maki, zmielonych orzechow i masla zagniatamy kruszonke. Mozemy ja doprawic delikatnie pieprzem.
Gotowa kruszonke rozsypujemy na cukini.
Calosc zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez okolo 20 minut.
Smacznego.

Uwagi: Moim zdaniem kruszonki bylo zbyt wiele co mnie osobiscie denerwowalo. W oryginalnym przepisie bylo wiecej maki w kruszonce, ja zmniejszylam jej ilosc, ale i tak jak dla mnie kruszonki bylo za duzo i byla zapychajaca. Cala potrawa zas byla pyszna.
Zamiast zwyklego kremowego serka mozna uzyc serka koziego.

zrodlo: Maxi cuisine N°59 2010

12 komentarzy:

kasandraa6 pisze...

z tą cukinią to tak jak u mnie rośnie na potęgę i nie daje jej się przerobić - faktycznie zaczyna brakować pomysłów :-) w mojej kuchni jest prawie co dzień bo rośnie pod domem...
a przepis na pewno wypróbuje

Kinga pisze...

DOBRY POMYSŁ NA CUKINIĘ! sAMA PRZYMIERZAM SIĘ DO CRUMBLE WYTRAWNEGO, BO DOTYCHCZAS ROBIŁAM TYLKO NA SLODKO. z MĄKĄ RAZOWĄ I ORZECHAMI BARDZO MI SIĘ KRUSZONKA PODOBA. pOZDRAWIAM.

Buziaczek pisze...

Ja też ostatnio dosc czesto zapraszam cukinie do mojej kuchni. Szkoda, ze nie mam jej w ogródku :(

Ivon pisze...

Pychota !!!

Karmel-itka pisze...

a właśnie zastanawiałam się, co mogę wykombinować z cukinii - gigantki. dzięki Tobie już wiem ;]
wtrawne crumble? ale zrobie furorę wśród znajomych - dziś, na kolację z nim je zaserwuję ;p

dorota20w pisze...

I like it :)

Kasia Fiołek pisze...

A ja chyba zaraz to sobie zrobię, bo mam akurat wszystkie składniki! :-)

asieja pisze...

znam te uroku cukiniowego urodzaju.. bywają naprawdę pyszne.

Małgoś pisze...

Karolko, doprawdy aż żałuję, że nie mieszkam gdzieś w pobliżu, bo chyba spróbowałabym się wprosić do ogródka. :D Myślę, że taki urodzaj - to sama przyjemność, nawet jeśli plony wydają się zbyt obfite. :)
Doprawdy zazdroszczę. ;-)

karolka pisze...

Kasandraa czyli wiesz o czym pisze z tym urodzajem. Fajnie masz, ze cukinia rosnie w ogrodzie pod domem. Ja musze na nasza dzialke troche dojechac wiec za jednym razem mam caly kosz cukinii.
Przepis polecam :)

Kinga ja tez do tej pory robilam tylko crumble na slodko choc do wytrawnego przymierzalam sie juz rok. W koncu zrobilam i bylo warto.

Buziaczek cukiniowy ogrodek to zawsze bylo moje marzenie, ale teraz jest jej za duzo ;)

Ivon :)

Karmel-itka i co wyprobowalas przepis? Jestem ciekawa Twoich wrazen.

Dorota :)

Dragonfly zrobilas? Smakowalo?

Asiejko cukinia to bardzo wdzieczne warzywo wiec chyba dlatego wszystko jest takie pyszne.

Malgosiu no teraz masz do mnie blizej niz kiedys ;) Ale kiedys ogrodka nie mialam. Tak czy siak zapraszam :)

Pozdrawiam i zcze Wam milego dnia.

aga pisze...

fajny pomysl na cukinie:) a takiej potrawy to jeszcze nie robilam, wiec wyprobuje, pozdrawiam:)

karolka pisze...

Aga mam nadzieje, ze wytrawne crumble przypadnie Ci do gustu.

Pozdrawiam :)