expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 9 maja 2011

Na urodzinach musi byc tort



Dzis obiecany przepis na tort.
Jak juz pewnie niektorzy z Was wiedza miesiac maj jest w moim domu wyjatkowy. Swietujemy prawie od samego poczatku az po ostanie jego dni. Najwazniejsze oczywiscie jest swieto mojej malej Krolewny. W tym roku bardzo szczegolne.
Na swoje 5 urodziny Viki zazyczyla sobie tort o smaku nutelli i migdalow. Zachodzilam w glowe jak polaczyc te smaki, dlatego tez zrezygnowalam z tradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym.
Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-)



Tort migdalowy z kremem o smaku nutelli

biszkopt
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 100g mielonych migdalow

wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty.

krem
skladniki:
  • 500g serka mascarpone
  • maly sloiczek Nutelli
  • maly sloik wisni
  • 1 usztywniacz do smietany
  • 1 smietana kremowka 200ml

wykonanie:
Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu dodajemy Nutelle i wszystko dokladnie mieszamy. 1/3 masy odkladamy i dodajemy do niej odsaczone wisnie.
Jeden blat biszkoptu kladziemy na talerzu lub platerze do ciast i spinamy go obrecza tortownicy. Pokrywamy biszkopt masa z wisniami i nakladamy kolejna warstwe ciasta. Pozostala mase dzielimy na 2 czesci i jedna z nich nakladamy na druga warstwe biszkoptu. Na gore kladziemy ostatni blat ciasta, sciagamy obrecz i caly tort (gora i boki) smakujemy ostatnia czescia masy. Dekorujemy wedlug uznania.
Ciasto schladzamy przez godzine.
Smacznego!

10 komentarzy:

wielgasia pisze...

Pięknny tort, pięknie ozdobiony, jak migdałowo i nutelowo to napewno smacznie- troszkę zazdroszczę Twojej Viki.
Mam trochę starsze córki, ale doskonale pamiętam okres różowy w ich życiu. Pozdrowienia oraz najserdeczniejsze życzenia z okazji wszystkich majowych okazji.

Anonimowy pisze...

Oj zazdroszczę ten małej królewnie.
U mnie gdy byłam taka malutka torty zawsze były kupne.

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

ach wygląda przepięknie!
a skoro o smaku nutelli to musi być zniewalająco pyszny :)

aga pisze...

bardzo pieknie i elegancko sie prezentuje:) a smak... na pewno przepyszny:)
a dla coreczki wszystkiego najlepszego:)

Trzcinowisko pisze...

Migdały i nutella...świetnie brzmi.:)

Patrycja Reszko pisze...

Bardzo piękny!

Majana pisze...

Oj, to na pewno pyszny torcik był! Świetnie wygląda!:)

Bea pisze...

Uroczy tort! Wcale sie nie dziwie, ze Krolewnie sie podobalo :)

Serdecznosci!

atina pisze...

Tort wygląda rewelacyjnie!

karolka pisze...

Wielgasia bardzo dziekuje za mile zyczenia.
Co do upodoban Viki to teraz ten roz stopniowo przechodzi we fiolet, ale i tak nadal go pelno w naszym zyciu.

Desperate Viki jest dumna z tego, ze ja sama pieke dla Niej torty. Za moich czasow gdy bylam mala to nie bylo tortow tylko jakis placek autorstwa mojej mamy, potem gdy bylam wieksza to torty tez byly kupne.

Kini^^ mysle, ze tort wszystkim smakowal.

Aga dziekuje za zyczenia dla Viki :-) i za pochwale tortu.

Trzcinowisko :-)

Mikimama, Majanko dziekuje

Bea a zadowolic taka Mala Krolewne wcale nie jest latwo ;-)

Atinko dziekuje.