expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 20 maja 2011

Obiad w promieniach slonca




Maj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo.
Stragany uginaja sie od nadmiaru cudownych owocow i warzyw. Promienie slonca ogrzewaja twarz i ramiona. Nawet wiosenna burza ma swoj urok.
Uwielbiam ten czas i zaluje tylko, ze nie mozna zatrzymac tych chwil na dluzej.
Choc nagle czuje jakby doba byla dluzsza, bo mimo braku czasu mam czas na wiele wiecej niz jeszcze kilka dni temu. I nawet obiad moge zjesc w spokoju, rozkoszujac sie zielenia drzew, spiewem ptakow i cudownym cieplem majowego dnia.



Surowka z mlodej kapusty

skladniki:
  • 1/2 glowki mlodej kapusty
  • 1 kalarepa
  • peczek rzodkiewek
  • 1/2 ogorka zielonego
  • koperek

dresing:
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki wody
  • sok z polowy cytryny
  • sol i pieprz

Wszystkie skladniki dresingu mieszamy ze soba.

wykonanie:
Kapuste drobno szatkujemy. Kalarepe i rzodkiewki scieramy na tarce o duzych oczkach. Ogorka obieramy i kroimy na pol, a nastepnie w polplasterki. Wszystkie skladniki razem mieszamy, dodajemy posiekany, swiezy koperek.
Dodajemy dresing i mieszamy.



Klopsiki z kurczaka

skladniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 lyzka vegety
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
  • 1 cebulka posiekana i podsmazona
  • 2 jajka
  • pol peczka koperku i zielonej pietruszki
  • 1 zabek czosnku drobno posiekany

wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo 30 minut.
Po tym czasie formujemy z miesa male klopsiki i smazymy na oliwie z obu stron na zloty kolor. Klopsiki mozna nakladac lyzka, ale wtedy sa bardziej plaskie. Jesli mieso jest dobrze schlodzone to nie jest takie luzne i klopsiki sie latwiej formuje.
Smacznego!


14 komentarzy:

margot pisze...

surówka zapowiada się przepysznie

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Idealny majowy obiad! Pozdrawiam:)

sananhan pisze...

mmmmm i jedzienie w ogrodzie, na ganku, a nawet na balkonie ! ach pięknie

Anonimowy pisze...

Szybka sałatka to coś dla mnie.
Jestem na tak. ; )

Avelina pisze...

fajny pomysł na wiosenny obiad.

nat. pisze...

To prawda - jedzenie na świeżym powietrzu, w promieniach słońca smakuje o niebo lepiej!

Bardzo fajne kotleciki :)

Majana pisze...

Pyszna surówka! Uwielbiam młodą kapustkę:)
Pozdrowienia:)

aga pisze...

tez robie taka surowke:) caly obiadek jest pyszny:)

Kaśka pisze...

Trzeci raz w tym tygodniu kupiłam mładą kapustę ale tym razem zamiast jak zwykle przygotować ją na ciepło, zdecydowałam się zaczerpnąć z Twojego pomysłu. Surówka jest pyszna!Super pomysł.

Buziaczek pisze...

suróweczka pycha, ja nie dodaje kalarepy, ale chyba następnym razem spróbuję.

Bernadeta pisze...

surówka i te klopsiki wydaja sie być bardzo apetyczne.

karolka pisze...

Mloda kapusta juz nie jest taka mloda, a o jedzeniu na zewnatrz mozna zapomniec chyba ze ktos lubi marznac ;-)
Moze teraz czasna surowke w jesiennym charakterze?

jerzy pisze...

Koperek dodaje naprawdę fantastycznego smaku

karolka pisze...

ja uwielbiam koperek :-)