expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 15 czerwca 2011

Roladki z piekarnika



Ten przepis juz dosc dlugo czeka na publikacje, ale ciagle cos odciaga mnie od komputera. A ostatnio glowe mam zajeta zupelnie innymi sprawami i jakos brak czasu i ochoty na bloga.
Dzis rano gdy sobie przypomnialam nagle o moich zaleglosciach postanowilam zrobic z tym porzadek. Nie bedzie wiec dlugich notek, tylko szybki, konkretny przepis.
Takie roladki moga byc doskonala alternatywa do gotowanego miesa drobiowego. Sposob ich obrobki jest bardzo prosty, fajny i szybki. Polecam.




Roladki drobiowe z piekarnika

skladniki
  • 2 duze piersi kurczaka lub 4 male
  • 50g pistacji
  • 1 galazka tymianku
  • 3 lyzki serka smietankowego typu Almette
  • czarny pieprz swiezo mielony
  • 4 plastry boczku wedzonego
  • mielona papryka slodka
  • ewentualnie sol

wykonanie:
W mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej pieprzu to robimy to teraz.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola.
Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku wedzonego, a nastepnie smarujemy calosc serkiem z pistacjami. Zwijamy w rulonik.
Mieso ukladamy na kawalku folii aluminiowej i zwijamy kazda porcje osobno.
Pakunki umieszczamy w naczyniu zaroodopornym lub na blaszce wysmarowanej olejem.
Pieczemy okolo 25 minut w temperaturze 200°C. Zanim podamy roladki nalzey odczekac jeszcze 5 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

sananhan pisze...

mmmmm roladki z pistacjami, fantastyczny pomysł!

zauberi pisze...

z pistacjami :) mniam!

Ewelina Majdak pisze...

A ja dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad!
:)Roladki wyglądają jak małe kiełbaski :)

karolka pisze...

Mam nadzieje, ze Tobie Poleczko zasmakowaly roladki.
Innym bardzo je polecam.

pozdrawiam