expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 sierpnia 2011

Gdy w ogrodzie kroluje cukinia



Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki, a my przerobilismy juz wszystkie znane nam przepisy na dania z cukinia. Czas wiec na cos nowego. Mam w glowie kilka pomyslow do przetestowania i wszystkie oczywiscie z cukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca.
Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66.



Klopsiki kurczakowo-cukiniowe

skladniki:
  • 2 piersi kurczaka (okolo 400g)
  • 2 male cukinie
  • 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol)
  • 1 jajko
  • sol, pieprz
  • tarta galka muszkatalowa
  • kilka listkow posiekanej bazylii

wykonanie:
Cukinie dokladnie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka.
Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor.
Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!


9 komentarzy:

Gosia pisze...

extra!!!!!!!!! niedawno smazylam placuszki z feta,ale takie z mielonym mieskiem jak najbardziej podobaja mi sie,pozwolisz,ze wyprobuje???
Pozdrawiam cieplutko :)

Anonimowy pisze...

Miałam dzisiaj bardzo podobne na obiad. Jedno słowo: pychota!

elżunia pisze...

cukinia to jest to co kocham :) z miła chęcia wykorzystam przepis...bo robiłam placuszki tylko z mozarellą

Majana pisze...

Świetne sa te placuszki. Bardzo mi sie podobają. Lubię i kurczaczka i cukinię, sądzę,ze smakują swietnie.
Pozdrawiam Karolko:)

Panna Malwinna pisze...

Cukinii u mnie pod dostatkiem. W takim połączeniu na pewno jest jeszcze lepsza;)

Kaśka pisze...

Sprawdziłam przepis. Klopsiki są bardzo dobre. Szczególnie dobrze smakowały z niemieckim winem, które akurat degustował mój mąż.

karolka pisze...

Ciesze sie, ze znalazl sie juz ktos kto przepis wyprobowal :-) Tym co maja to w zamiarze bardzo polecam. Moja mala Krolewna byla zachwycona tymi klopsikami wiec mysle, ze to dobra rekomendacja i mozna przemycic cukinie niejadkom co warzyw nie lubia.

Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

I ja spróbowałam i to nie jeden raz, zarówno dorosłym jak i dzieciom (syn prosił o dokładkę)bardzo smakowały. Gdyby nie to, że ciągle poszukuję nowych inspiracji w kuchni, robiłabym te klopsiki raz w tygodniu:).Koleżanka, która gościła u mnie także była zachwycona.
Dziękuję za przepis:)
Basia

karolka pisze...

Basiu bardzo sie ciesze, ze smakowaly, szczegolnie synkowi.

pozdrawiam