expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 24 listopada 2011

Makaron z dynia


Kilka dni temu poszla pod noz ostatnia dynia z ogrodu Mamy. Mam nadzieje, ze za rok bedzie ich wiecej i to kilka gatunkow.
Ku mojemu zdziwieniu, a zarazem zadowoleniu jest to bardzo lubiane warzywo/owoc w naszym domu.
Tym razem przy przygotowaniu obiadu pomagala Viki, ktora przez 2 tygodnie byla uziemiona w domu. Ciesze sie, ze po wakacjach mialysmy wyjatkowo wiele okazji do wspolnego gotowania, radosci nie sprawia jedynie ich powod.
Ale czas spedzony w kuchni to mimo wszystko swietna zabawa choc czasem sprzatania jest wiecej niz gdybym gotowala sama. Liczy sie jednak radosc dziecka i to jak bardzo chce pomagac.



Penne z dynia i boczkiem

skladniki:
  • makaron penne dla 3 osob
  • 250g dyni
  • 150g wedzonego boczku
  • 1 mala cebula
  • natka pietruszki
  • 150ml smietany
  • sol, pieprz
  • galka muszkatalowa
  • oliwa z oliwek
  • 100ml bulionu

wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente.
W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie.
Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy boczek, dodajemy do niego posiekana cebulke i smazymy do chwili az sie zeszkli. Dodajemy 1 lyzke oliwy z oliwek i starta dynie. Smazymy przez 5 minut.
Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette.
Makaron mieszamy delikatnie ze sosem.
Smacznego.


3 komentarze:

Majana pisze...

Oj, to bym zjadła. Bardzo smacznie wygląda :)

piegusek1976 pisze...

ciągle mi mało dyni, na szczęście się jeszcze nie skończyła:) pyszne danie, pozdrawiam

karolka pisze...

dzieki za mile slowa.