No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac na przystankach w oczekiwaniu na tramwaj czy autobus. Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem.
Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-)
Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym
skladniki:
- makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob)
- 300g mielonego miesa
- 1 srednia cebulka
- 1 zoltko
- peczek koperku
- sol, pieprz ziolowy
- olej do smazenia
sos pieczarkowy:
- 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 250ml smietany
- swiezy koperek
- sol, pieprz
- szczypta chili
wykonanie:
Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia.
W tym czasie gotujemy makaron al dente.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy na malym ogniu przez okolo 10 minut.
Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem.
Smacznego!
10 komentarzy:
Klopsiki w kazdej postaci bardzo lubie, a z sosem pieczarkowym cale wieki nie jadlam - bede musiala nadrobic :) Pieknie u ciebie wygladaja.
Bardzo smakowity obiadek. Lubię klopsiki:)
Pozdrowienia ciepłe :)
ciekawi mnie to masło z dodatkiem oliwy z oliwek - to ma jakieś znaczenie strategiczne? Ja zawsze podsmażam na oleju rzepakowym - do smażenia jest najlepszy, a przy tym zdrowszy od masła (od oliwy zresztą też) :) Ale taki sosik pieczarkowy... mmm... pycha!
Gruszka doskonale wiem, ze do smazenia olej rzepakowy jest najlepszy. W tym daniu akurat same klopsiki smaze na takim wlasnie oleju, nie lubie jednak jego smaku w sosach.
Sos pieczarkowy zrobilam wiec na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Lubie to polaczenie, a do tego sam sos robi sie bardzo szybko, a do takiego krotkiego smazenia maslo czy oliwa z oliwek nie sa zle.
pozdrawiam
Ciekawie zapowiada się z takim sosem. Muszę wypróbować
Goraco polecam, wlasnie dzis znow mialam na obiad :-)
Mam pytanko;-) moze Pani napisac jaka smietane uzyc? Dopiero ucze sie gotowac;-)
Witam. Do sosow smietanowych najlepsza jest gesta smietana. W tym przepisie ja uzylam takiej 18%, a najlepsza bylaby kremowka, choc ja sama wystrzegam sie tak tlustych smietan.
pozdrawiam i zycze sukcesow w kuchni
Bardzo dziękuję za odpowiedź;-) bardzo łatwy przepis i z pewnością przepyszne danie;-)
prosze bardzo, mam nadzieje, ze danie sie uda i bedzie smakowac
pozdrawiam
Prześlij komentarz