expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 1 lutego 2012

Klopsiki. Pieczarki. Makaron.



No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac na przystankach w oczekiwaniu na tramwaj czy autobus. Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem.
Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-)




Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym

skladniki:
  • makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob)
  • 300g mielonego miesa
  • 1 srednia cebulka
  • 1 zoltko
  • peczek koperku
  • sol, pieprz ziolowy
  • olej do smazenia

sos pieczarkowy:
  • 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 250ml smietany
  • swiezy koperek
  • sol, pieprz
  • szczypta chili

wykonanie:
Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia.

W tym czasie gotujemy makaron al dente.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy na malym ogniu przez okolo 10 minut.

Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem.
Smacznego!

10 komentarzy:

Maggie pisze...

Klopsiki w kazdej postaci bardzo lubie, a z sosem pieczarkowym cale wieki nie jadlam - bede musiala nadrobic :) Pieknie u ciebie wygladaja.

Majana pisze...

Bardzo smakowity obiadek. Lubię klopsiki:)
Pozdrowienia ciepłe :)

gruszka pisze...

ciekawi mnie to masło z dodatkiem oliwy z oliwek - to ma jakieś znaczenie strategiczne? Ja zawsze podsmażam na oleju rzepakowym - do smażenia jest najlepszy, a przy tym zdrowszy od masła (od oliwy zresztą też) :) Ale taki sosik pieczarkowy... mmm... pycha!

karolka pisze...

Gruszka doskonale wiem, ze do smazenia olej rzepakowy jest najlepszy. W tym daniu akurat same klopsiki smaze na takim wlasnie oleju, nie lubie jednak jego smaku w sosach.
Sos pieczarkowy zrobilam wiec na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Lubie to polaczenie, a do tego sam sos robi sie bardzo szybko, a do takiego krotkiego smazenia maslo czy oliwa z oliwek nie sa zle.

pozdrawiam

jerzy pisze...

Ciekawie zapowiada się z takim sosem. Muszę wypróbować

karolka pisze...

Goraco polecam, wlasnie dzis znow mialam na obiad :-)

Anonimowy pisze...

Mam pytanko;-) moze Pani napisac jaka smietane uzyc? Dopiero ucze sie gotowac;-)

karolka pisze...

Witam. Do sosow smietanowych najlepsza jest gesta smietana. W tym przepisie ja uzylam takiej 18%, a najlepsza bylaby kremowka, choc ja sama wystrzegam sie tak tlustych smietan.

pozdrawiam i zycze sukcesow w kuchni

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za odpowiedź;-) bardzo łatwy przepis i z pewnością przepyszne danie;-)

karolka pisze...

prosze bardzo, mam nadzieje, ze danie sie uda i bedzie smakowac

pozdrawiam