expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 17 września 2012

Gra w kolory


Idzie jesień. Czuję ją w powietrzu mimo ciepłych dni.
Wystawiam twarz do słońca siedząc na ławce w parku.
Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej.
Gram w kolory.
Moim gotowaniem odpędzam jesień.
Zielony, czerwony, zółty.
Dziś był zółty. 
Kalafior i curry.


Kalafior z curry

składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 100g mrożonego groszku
  • 50ml bulionu warzywnego
  • 150ml śmietany
  •  80g orzechów nerkowca
  • sol, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • kilka listków mięty

wykonanie:
Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje.
W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut.
Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Na suchej patelni prażymy orzechy. Posypujemy nimi gotowa potrawę.
Smacznego!


2 komentarze:

Majana pisze...

Piękny ma kolor i z pewnością pyszny jest taki kalafiorkowy pomysł :)

Paulina K. pisze...

Wygląda iście jesiennie ;)