Idzie jesień. Czuję ją w powietrzu mimo ciepłych dni.
Wystawiam twarz do słońca siedząc na ławce w parku.
Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej.
Gram w kolory.
Moim gotowaniem odpędzam jesień.
Zielony, czerwony, zółty.
Dziś był zółty.
Kalafior i curry.
Kalafior z curry
składniki:
- 1 kalafior
- 2 dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki przyprawy curry
- 100g mrożonego groszku
- 50ml bulionu warzywnego
- 150ml śmietany
- 80g orzechów nerkowca
- sol, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
- kilka listków mięty
wykonanie:
Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje.
W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut.
Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Na suchej patelni prażymy orzechy. Posypujemy nimi gotowa potrawę.
Smacznego!
2 komentarze:
Piękny ma kolor i z pewnością pyszny jest taki kalafiorkowy pomysł :)
Wygląda iście jesiennie ;)
Prześlij komentarz