Gdy mieszkałam we Francji, często na
stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był
raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z
niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował
bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach
nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca.
Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w
piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo
ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść
od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą
makową.
Mini tarty makowe
Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-5 łyżek wody
- 1 czubata łyżka cukru
Składniki
na masę makową:
- 400 g gotowej masy makowej (mała puszka)
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła
Składniki
na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i
zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym
czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii
spożywczej. Następnie wykładamy na 4 małe foremki do tart lub jedną dużą formę
(26-28 cm), nasmarowane tłuszczem.
Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do
białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na
koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową.
Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową
posypujemy tarty.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40
minut. Gdyby kruszonka zbyt mocno się rumieniła nakrywamy foremki folią
aluminiową. Po upieczeniu tarty muszą się wystudzić w foremkach. Będą sprawiały
wrażenie niedopieczonej masy makowej, ale tak ma być - masa nie będzie zbita.
Porcje: 4 małe tarty lub 1 duża, czyli 4 osoby
Czas: 80 minut (przygotowanie około 40 minut, pieczenie 40
minut).
6 komentarzy:
Bardzo fajna propozycja na "inny" makowiec :)
Małe smaczne cudeńka. Bardzo ładne są te tarty Karolko.
Pozdrawiam Cię:)
Bardzo fajny pomysl. Mam puszeczke maku, akurat sie przyda, a za tym tradycyjnym suchym ciastem makowym ja tez nie przepadam.
Czy widzialas tlumaczenie przepisu na jezyk francuski? Wychodzi, ze proponujesz opium :)
pozdrawiam - Goska
Gosiu nie sprawdzalam tlumaczenia na francuski, ale troche sie zdziwilam. Mam nadzieje, ze nikt nie bedzie mnie za to scigal ;-)
pozdrawiam
Ale fajne, nawet nie wiedziałam, że można tak ciasteczka zrobić, dzieki za przepis!
Dziękuję za komentarz. Gdyby czas pozwolił to byłoby więcej wpisów i mam nadzieję, fajnych pomysłów.
pozdrawiam
Prześlij komentarz