expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 13 stycznia 2013

Roladki z zielonym nadzieniem


Powróciła zima! O dziwo z powodu śniegu cieszę się jak dziecko. Ostatnie dni bardzo źle na mnie wpłynęły. Chyba dopadł mnie jakiś kryzys. Właśnie dlatego cieszę się, że w końcu jest jak być powinno - zimno i biało.


 Przedpołudnie na spacerze to u mnie rzadkość. Przemarzłam porządnie, ale po powrocie rozgrzałam się w kuchni.
 

Dziś pachniało indykiem. Ulubione danie mięsne mojej starszej Księżniczki to roladki. Najlepsze nadzienie według Niej to plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono.


Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym

składniki:
  • 4 sznycelki z indyka
  • 2 łyżki mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette
  • 2 łyżki parmezanu 
  • 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca
  • sol, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 cebula do sosu
  • olej do smażenia

wykonanie:
Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę.
Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy ze sznycelków smarujemy porcją farszu, zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką.
Smażymy z każdej strony na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do chwili aż się przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy przez około 20 minut aż mięso będzie gotowe.
Sos możemy zagęścić odrobiną maki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

Paulina K. pisze...

Ale fajniutkie ;)

karolka pisze...

dziekuje :-)