expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 8 lutego 2013

Norweskie ciasto z łososiem

 

Jakiś czas temu do moich drzwi zadzwonił kurier. Hmm... nic tym razem nie zamawiałam. 
Pan przyniósł mi niewielkie pudełko. Po rozpakowaniu znalazłam w środku kolejne, zielone pudełko a w nim 4 śliczne buteleczki z Olejem Kujawskim.
Dla osób gotujących i lubiących kulinarne prezenty to wspaniała niespodzianka.
W tym samym czasie Majanka na swoim blogu ogłosiła konkurs "Odkryj Kujawski ze smakiem" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl którego sponsorem są ZT Kruszwica, producent linii Kujawski ze Smakiem.
 Będąc w posiadaniu aż 4 smakowitych olejów nie mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów.
Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie.


Norweskie ciasto z łososiem

składniki:
  • 300 g łososia bez skóry i ości
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 150 ml mleka
  • starta skórka i sok z połowy cytryny
  • 100 g startego sera Emmentaler
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz

Wykonanie:
Przesianą mąkę łączymy z drożdżami i solą.
Jajka ubijamy mikserem. Dodajemy do nich letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto smakuje na ciepło i na zimno.



6 komentarzy:

Tyna pisze...

Ciekawy pomysł! I pewnie smakowity:)

Madleine pisze...

uwielbiam lososia i napewno to zrobie:)

Majana pisze...

Karolko, wspaniałe to ciasto! Jestem ciekawa jak smakuje. Pięknie wygląda.
Mnie tez smakują te oleje :)
Pozdrowienia:)

karolka pisze...

Ciasto smakuje bardzo przyjemnie, jest aromatyczne, wilgotne. Fajnym dodatkiem jest do niego dip jogurtowo-ziolowy. Polecam :-)

gin pisze...

Mmm, pyszności! Uwielbiam łososia, a w takim cieście jestem pewna, że smakował wyjątkowo :)

karolka pisze...

Gin polecam ciasto z czystym sumieniem.