Zakupy spożywcze z dzieckiem to czasem jest wyzwanie. Szczególnie gdy Latorośl co chwila marudzi by kupić coś nadprogramowo. Często ulegam tym namowom i nie zawsze dobrze na tym wychodzę. W domu okazuje się, że to oczy chciały, a chęć na daną rzecz była tylko chwilowa. Pół biedy gdy zakupione produkty można jakoś wykorzystać jak np tytułowe banany. Ja ich nie jadam, bo lubię gdy są zielone, a takie nie zawsze znajduje w sklepie. Potem one leżą i leżą i czekają na zmiłowanie, a często nikt zmiłować się nie chce. Wtedy ciesze się, że istnieją takie przepisy jak ten na babeczki i dojrzale banany, których nikt nie chce jeść mają szanse na drugie życie.
Babeczki czekoladowe z bananami
składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 60 g cukru + 10 g
- 180 g mąki
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g masła
- sok z połowy cytryny
- cukier puder do dekoracji
wykonanie:
Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przesiana mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao.
Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany.
Ciasto będzie miało zwartą konsystencję.
Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i każdą napełniamy przygotowanym ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi: Ulepszyłam ten wypiek i kolejny raz opiekłam krojąc banany na grubsze plastry. Nie mieszałam ich z ciastem, a jedynie powpychałam przygotowane plastry do nałożonego do papilotek ciasta.
4 komentarze:
Apetyczne:)
Mmmm te babeczki są takie pyszne. Ja lubię bardzo wypieki z bananami.
Super :)
babeczki byly smaczne, polecam
Majanko ja wlasnie nie zawsze lubie banany w ciastach, ale te mi smakowaly
pozdrawiam
Prześlij komentarz