Do Świat pozostało już tylko kilka dni, a ja mam wrażenie, że w moim domu zaczęła się walka z czasem. Wszystko jest do zrobienia na już. Żałuję, że w takich chwilach nie można się sklonować. Wiedziałabym jak rozdzielić zadania bym ja się nie przepracowała ;-)
Z tego nagłego natłoku zajęć już myślałam, że nie uda mi się na czas przygotować moich tradycyjnych mazurków. Co roku robię je z myślą o moich najbliższych i przyjaciołach. Są małe, takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową.
Mazurki z masa pralinową
przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków)
W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków.
składniki na masę:
- 250 g cukru
- 0,5 szklanki wody
- 125 g mielonych orzechów
- 125 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
do dekoracji użyłam płatków migdałowych,
wykonanie:
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło. Gdy się roztopi gotujemy jeszcze przez chwile. Masa ma być dość gęsta.
Zestawiamy ją z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Warto ją przemieszać kilka razy by na wierzchu nie zrobił się kożuch
Na przygotowane wcześniej mazurki .nakładamy lekko przestudzoną masę. Musimy to robić dość szybko bo masa zacznie zastygać i wtedy nie będzie ładnie wyglądać. Po nałożeniu praliny ozdabiamy mazurki według własnych upodobań.
3 komentarze:
Śliczne małe mazureczki. Idealny taki mazurek do koszyczka ze święconką:)
Pozdrowienia.
Nigdy nie robilam mazurka, bo u nas nie bylo takiej tradycji ale w tym roku dziecko chce znowu cos "kuchcic", wiec wyprobujemy cos innego.
Karolka czy to maslo (do ciasta) to ma byc normalne maslo albo takie do pieczenia ?
Pozdrawiam. :)
Hany ja używam zwykłego masła, którego używam normalnie do chleba. Ważne by masło nie było solone.
pozdrawiam
Prześlij komentarz