Zapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie.
Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem. A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie?
Taboule w szynce
składniki:
- 150 g kaszy kuskus
- 1 czerwona papryka
- szczypior z 2 dymek
- pęczek mięty
- pęczek natki pietruszki
- około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
dodatkowo
- duże plastry szynki
- szczypior do związania
wykonanie
Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę.
Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz