expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 24 marca 2013

Taboule w szynce

 

Zapewne większość z Was myśli już o Wielkanocy i o menu jakie przygotuje na uroczyste śniadanie.
Wiele z tych dań gości na naszych stolach co roku i nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. U mnie jest podobnie. Mimo to lubię gdy za każdym razem pojawi się coś nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem.  A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie?


Taboule w szynce

składniki:
  • 150 g kaszy kuskus
  • 1 czerwona papryka
  • szczypior z 2 dymek
  • pęczek mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek

dodatkowo
  • duże plastry szynki
  • szczypior do związania 

wykonanie
Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę.
Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem.

Brak komentarzy: