expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasteczko w prezencie


Moja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja  piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować. 
Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji 
Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek.



Migdałowe ciasteczka z cynamonem

skladniki
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 130 g  masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu ciemnego
  • 1-2 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji

wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 
1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny.  
Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość  mniejszych gwiazdek.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą.
Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek
 

Brak komentarzy: