expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 22 grudnia 2013

Przerwa na herbate

 

W tej przedświątecznej bieganinie warto też znaleźć trochę czasu dla siebie. Na to by z filiżanką dobrej herbaty zasiąść w fotelu, przeczytać kilka stron ulubionej książki lub przejrzeć zakupioną ostatnio gazetę, by delektować się chwilą, przegryźć ukradkiem podebraną z kuchni babeczkę.
Wiem, wiem, czas ucieka i jeszcze tyle spraw do załatwienia, cala lista rzeczy do zrobienia. Jednak nie warto ścigać się z czasem, z nim ciężko wygrać.Po cóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą...



Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą

składniki
  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  •  2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 jogurt naturalny - 200 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowych

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta..
Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę.
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi.
Pieczemy około :20 minut w temperaturze 180°C.

3 komentarze:

Majana pisze...

Z żurawiną kojarzą mi się tak świątecznie. :)
Częstuję się zatem. Pozdrowienia:)

ellakropkacom pisze...

pachnące i bardzo eleganckie
pozdrawiam światecznie,
Ella

Paulina pisze...

U mnie ostatnio kokosowo ;) Zapraszam http://chocofields.blogspot.com/