expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 5 lutego 2014

Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje


W mojej kuchni zima to zdecydowanie czas na zupy. Gdy za oknem panuje przejmujący mróz, gdy w powietrzu wiruje śnieg i właściwie pogoda jest jak jest, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek po powrocie do domu. Zupa sprawdza się doskonale.
Zastanawiam się czy w tym sezonie zima da jeszcze o sobie znać, teraz chwilowo odpuściła.
Lubię zupy rozgrzewające z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw, ale równie dobre są zupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie.


Krem z selera i kalafiora

składniki: 

  • 500 g kalafiora
  • 1 seler
  • ! cebula
  • klika gałązek szałwii
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz 
  • oliwa do smażenia

wykonanie:
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy przez około 2 minuty pokrojoną w kostkę cebule i seler oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Następnie dolewamy wody do wysokości warzyw, dokładamy szałwię i gotujemy do miękkości
Wyciągamy szałwię z garnka, a warzywa miksujemy. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku salą i pieprzem.
Zupę podajemy z pokruszonymi i uprażonymi na suchej patelni pistacjami..

4 komentarze:

Asia pisze...

Na pewno wypróbuję przepis :) Uwielbiam wszystko, co kalafiorowe i selerowe (piekę nawet pasztet z selera - pycha!)
Pozdrawiam:)

Majana pisze...

Taka zupka na pewno jest pyszna i zdrowa do tego :)
pozdrawiam ciepłO:)

pizza nocą pisze...

bardzo ciekawie się zapowiada ta zupa :)
Napewno spróbuje kiedyś :))

ella kropka com pisze...

Zapraszam Cię do siebie na bloga po nominację w Liebster Blog Award :)
pozdrawiam, Ela