expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 19 lutego 2014

Tort czekoladowy i gruszki



Jest mi wstyd, oj bardzo, bardzo mocno. Zaniedbałam to miejsce dość znacząco.
Jednak to, że nic się nie dzieje na moim blogu nie wynika z mojego lenistwa, ani z braku nowych przepisów, ale z wielkiego niedoczasu.
Cały czas przygotowuje coś nowego, robię zdjęcia, które niestety ciągle  tkwią  w aparacie i spisuje na kartkach przetestowane przepisy. Ostatnio dominują  te słodkie, bo co jakiś czas nadarza się  okazja na małe  co nieco. 
Dziś proponuje Wam tort czekoladowy z gruszkami, który był ozdobą urodzinowego przyjęcia mojej młodszej Księżniczki.

Jednocześnie korzystam z okazji, że trwa właśnie  Czekoladowy Tydzień i zamieszczam kolejny już raz przepis pełen czekolady. Stali bywalcy bloga wiedzą, że czekolada to moja wielka słabość i nie trzeba mnie zbytnio przekonywać i namawiać bym przygotowała coś z tym właśnie składnikiem.



Tort czekoladowy z gruszkami

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

wykonanie
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części.

Masa
  • 1 puszka gruszek w syropie
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml kremówki
  • 50 g masła

wykonanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem. Ubitą śmietanę dodajemy partiami do masy czekoladowej.
Na jeden krążek biszkoptu, który jest podstawą tortu nakładamy cienką warstwę masy, dokładnie rozprowadzamy, a następnie układamy gruszki cienko pokrojone w plastry lub małe kawałki. Następnie nakładamy porcje masy czekoladowej pamiętając żeby pozostawić cześć do ozdobienia tortu. Na wygładzoną masę z gruszkami układamy drugi krążek biszkoptu. Tort ozdabiamy pozostałą masą czekoladową i odstawiamy do lodówki  na 2 godziny.


5 komentarzy:

ella kropka com pisze...

idealny i wygląda bardzo apetycznie - domyślam się że to z okazji urodzin jednej z Twoich Dam
pozdrawiam Ella

Asia pisze...

ojej, delicje... marzy mi sie kawałek takiego torcicha!

Majana pisze...

Przepyszny tort!Wygląda tak smacznie.
Pozdrawiam serdecznie :)

Justyna Żak pisze...

ciasto wygląda rewelacyjnie :) uwielbiam połączenie czekolady z gruszką:)

Małe Kulinaria pisze...

czekolada z gruszkami to zawsze dobre połączenie