expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 27 marca 2014

Chilli con carne inaczej


Modyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli con carne mojej rodziny w nieco innej odsłonie. Mając więcej czasu pokusiłam się o zrobienie z mięsa małych kuleczek, które zachwyciły moje dziecię



Chilli con carne

składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów bez skóry - krojonych
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku - posiekane
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • cukier
  • oliwa do smażenia

wykonanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy z niego malutkie kuleczki, które smażymy z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy cebule i czosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną fasolkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Podajemy z ryżem lub tortillą.

Brak komentarzy: