expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 23 marca 2014

Kurczak na niedzielny obiad


Bardzo lubię gotować, wymyślać coś nowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego, innym razem bardziej skomplikowanego. Czekanie na efekty takiej pracy jest bardzo ekscytujące.
Kiedy mam czas pozwalam sobie na skomplikowane potrawy, takie którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jednak są dni kiedy nie mam ani czasu, ani ochoty na tak zwane stanie przy garach. Właśnie wtedy lubię gdy obiad robi się sam. Siedzi sobie spokojnie w piekarniku i dojrzewa do chwili kiedy będę go mogła wyłożyć na talerz i zwyczajnie zjeść. Taki przepis mam dla Was właśnie dziś, mało pracy, nieco więcej czekania, które mam nadzieje wiecie jak wykorzystać ;-)



Aromatyczny kurczak z piekarnika

składniki:
  • 6 nóżek kurczaka
  • 2 laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki wody

wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz  nacieramy odrobina oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. 
Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu do czasu zraszamy mięso przygotowanym sosem.


1 komentarz:

Stanisław pisze...

Wspaniałą jest ta potrawa z kurczaka, nienagannie przyprawiona i wypieczona to jest połowę sukcesu. Drugą połowę przyznaję dodatkom bez których prawdziwy obiad by się nie obeszedł tzn. ziemniaki i sałatka pińczowska z Gomaru - wg. mnie najlepszy obiad, pełen smaku i prostoty. Polecam.