expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 4 marca 2014

Słodka rolada na koniec karnawału


Nadszedł koniec karnawału. Ja nagle stałam się tak bardzo 'zapracowaną' osobą, że nawet nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Staram się ogarnąć to i owo, ale i tak wiele spraw pozostaje nietkniętych. W kolejce na opublikowanie czeka już od dawna kilka przepisów. czekam na lepsze czasy, ale one to chyba we wakacje dopiero nastaną, tym bardziej, ze właśnie rozpoczęłam naukę. Na stare lata postanowiłam zdobyć nowy zawód i zmienić parę rzeczy w swoim życiu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Puki co mam sporo do nadrobienia, bo przecież studiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-)
A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami.


Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli.
Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki.
Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka grenadyny
  • wiśnie - mały słoiczek   
do dekoracji:
  • 20 g gorzkiej czekolady

wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem.
W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy.

Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę
Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory według uznania i talentu ;-)

3 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda pysznie;) chętnie bym zjadła taką:)

Trilli Urszula pisze...

Cudowna rolada!

Majana pisze...

Wygląda pięknie i elegancko> Z pewnością pyszna.:)