expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka marmurkowa


Szybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-) 
Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół.



Babka marmurkowa

składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego
  • szczypta soli

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z połowy pomarańczy
  • wiórki czekolady do ozdobienia

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C

Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady.

2 komentarze:

Shine Rose pisze...

Ostatnio ciągneło mnie do takiej babki :)

Majana pisze...

Cudna babeczka. :)
Wszędzie pełno ładnych babek i ta też mi się podoba.
Pozdrowienia :)