expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 2 maja 2014

Ciasto na majówkę


Tan wpis miał pojawić się już wczoraj, by na słodko rozpocząć majówkę. Niestety problemy techniczne sprawiły, że dopiero dziś przychodzę do Was z ciastem. Swoją drogą bardzo dobrym ciastem, prostym, a smacznym, wilgotnym i owocowym.
Mój najukochańszy miesiąc w roku rozpoczął się dość miło, ale już dziś pogoda nas nie rozpieszcza, niestety. Zimno zatrzymało nas w domu, ale myślę, że mimo to spędzimy ten wolny od szkoły czas bardzo owocnie, czego i Wam życzę.



Jogurtowe ciasto z rabarbarem

składniki:
  • 300 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 175 g cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 275 g mąki
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • małe opakowanie proszku do pieczenia (15g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce na około godzinę by puścił sok.
Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy.
Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy.
Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180°C

3 komentarze:

Karina Chwila wytchnienia... pisze...

wygląda smakowicie;))) a ja w takim razie zapraszam na naszą pierwszą majówkę do mnie;)))można obejrzeć nasza działeczkę;))pozdrawiam ciepło;))

Majana pisze...

Uwielbiam jogurtowe ciasta. Z rabarbarem zawsze pysznie.:)
Pozdrawiam serdecznie.:)

karolka pisze...

dzięki dziewczyny