expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 5 maja 2014

Zupa na poniedziałek


Na dobry początek tygodnia będzie zupka. Jak na maj przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje.
Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich.



Krem ze szparagów i zielonego groszku

składniki:
  • 700 g zielonych szparagów
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 20 g masła
  • sól, pieprz
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • tarty parmezan do posypania - opcjonalnie

wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą do wysokości groszku i gotujemy 20 minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nalewamy do misek.
Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy główkę szparagi. możemy posypać ją tartym parmezanem.

Uwaga: zamiast boczku  można użyć krewetek lub przegrzebków.

Brak komentarzy: