expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 21 października 2014

A może deser?


Za oknem piękna jesień i aż mi samej trudno uwierzyć, że to już trzecia dekada października. Niedzielne popołudnie spędziliśmy w parku w niemal letniej atmosferze, bez kurtek i szalików. To na prawdę niesamowite.



 To chyba z powodu tej pogody pokusiłam się na deser w letnim klimacie. Składniki i sama kompozycja nie wiele ma wspólnego z jesienią. Rozgrzewający jest tu tylko imbir, ale akurat on znalazł się w deserze dla podkręcenia smaku kaki. Same owoce są dla mnie zbyt mdłe, więc zawsze je czymś ożywiam. Bardzo lubię je jeść w deserach. Kiedyś prezentowałam na blogu panna cotte z kaki klik, dziś coś innego, ale równie dobrego.



Mus z kaki z kremem z mascarpone

składniki:
  • 2 owoce kaki
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • miód
  • sok z 1 cytryny
  • ciasteczka owsiane


wykonanie
Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy do smaku startym imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko według uznania.
Serek mascarpone ubijamy wraz z jogurtem. Dodajemy miód - ilość według uznania.
Ciasteczka owsiane kruszymy. 2/3 układamy na dnie szklanki, następnie nakładamy warstwę serowo-jogurtową, następnie mus owocowy. Na to nakładamy warstwę z mascarpone i wszystko posypujemy resztą ciasteczek.
Przechowujemy w lodówce.

7 komentarzy:

Emma pisze...

Ja chętnie poproszę taki deserek :)

Elena Monin pisze...

Zapowiada się wyśmienicie :))

RedHead pisze...

A chętnie! To wpadać? :)

piegusek1976 pisze...

ja tez wpadnę bo wygląda obłędnie:)

karolka pisze...

Obawiam się, że jednak musicie sami przygotować ten deser, bo u mnie pozostało po nim tylko wspomnienie i zdjęcia.

pozdrawiam

gin pisze...

Mmm, wygląda smakowicie :)

sara pisze...

na prawdę super to wygląda :) może wypróbuje przy chwili wolnego czasu