expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 27 października 2014

Orzechy i twaróg


Dziś będzie wpis z serii 'zrób to sam." 
Mój mąż uwielbia wszelkie wynalazki sklepowe i chętnie z nich korzysta. Ja natomiast zanim coś kupię to etykietkę oglądam kilka razy. Ostatnio szanowny małżonek zasmakował w serach o smaku orzechowym. Właściwie to lubił je od zawsze, ale dość dawno ich nie kupował, aż do czasu. 
No właśnie i w tej oto chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i  dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy.



Twaróg orzechowy

składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego mielonego
  • około 50 g orzechów włoskich
  • śmietana kremówka
  • sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Orzechy mielimy jednak niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne. Łączymy je z twarogiem. Możemy użyć miksera by nadać serkowi puszystości. Dodajemy kremówkę, jej ilość zależy od nas samych i konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ponownie mieszamy wszystko mikserem. doprawiamy solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.

3 komentarze:

Ervisha pisze...

To jest mega pyszne :)

Magdalena Kuchaja pisze...

idealna propozycja na śniadanie!

Malina pisze...

ciekawe połączenie i z pewnością bardzo zdrowe :)